A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Színes kommunikáció az éterben – Megtartotta éves értekezletét a hazai Cursillo

2021. február 28. (vasárnap) 21:36

Színes kommunikáció az éterben – Megtartotta éves értekezletét a hazai Cursillo
HAZAI – 2021. február 28., vasárnap | 17:48

A Magyarországi Cursillo Állandó Tanácsa minden évben összehívja az egyházmegyék képviselőit, a Nemzeti Titkárságot. Idén február 20-án a járványhelyzetnek megfelelően online találkoztak a hazai cursillós közösségek lelki- és világi vezetői, munkatársai.
A Magyarországi Cursillo Állandó Tanácsa idén a koronavírus kockázatának csökkentése érdekében a virtuális találkozás mellett döntött. A Nemzeti Titkárság célja az volt, hogy személyes találkozások hiányában is pezsdítse, erősítse a hazai Cursillo mozgalmat. Csatlakozni regisztráció alapján lehetett. Az ország 35 helyszínéről és kilenc egyházmegyei titkárságáról bejelentkezett munkatársakat Várdai Judit elnök köszöntötte – olvasható a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye honlapján.
A köszöntés utáni közös imádkozást a résztvevők rövid bemutatkozásai követték. A megbeszélés gerincét az Állandó Tanács tagjai, Szűcs Imre és Palya János operatív lelkivezetők, valamint Debreceni Csaba, Vidra Árpád, Mohos László, Csibi Tamás, a nemzetközi ügyek felelőse és Várdai Judit világi vezető rövid előadásai adták.
Témáik kibontásakor beszéltek a Cursillo lelkiségi mozgalom alapjairól, a keresztény ember küldetéséről, az evangelizációról, valamint a szervezési és lelki, emberi feladatokról, hangsúlyozva az eredeti karizmához való hűség és az egység megőrzésének fontosságát.
Az előadásokban olyan hívószavak, gondolatok hangzottak el, amelyek a cursillista számára igazán fontosak lehetnek:
csend, béke, szeretet, elmélkedés, hitelesség, szolgálat, lelkület, találkozás Krisztussal, hiteles pap, tűz, elfogadás, befogadás, imádkozás, nyitottság, egyéni tanúságtétel, apostoli küldetés, örök negyedik nap, közösség.
Megfogalmaztak alapvetéseket is: Értékes vagyok, fontos vagyok, fontos vagy. Megbocsátok. Szeretetre formáld át a tudatom. Ne félj, ne aggódj. Légy felelős értem.
Az alkalom zárásaként Fabók Györgyné Ildikó osztott meg friss információkat az Európai Ultreya szervezésével kapcsolatban, valamint a cursillósok által vállalt feladatokról is beszélt: "Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy 2021-ben mi, magyar cursillisták szervezhetjük az Európai Ultreyát. Ez az esemény 5 évente kerül megrendezésre, és remek alkalom több ezer európai cursillista találkozására, együtt imádkozásra, együtt ünneplésre. Az eseményt 2021 szeptemberében rendezik meg, a Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia (NEK) záró napján – fejtette ki, hozzátéve, az Európai Ultreya lehetővé teszi majd, hogy megerősödhessenek a nemzetközi kapcsolatok, lehetőség nyílik más országoktól tanulni, de megmutathatják majd a híres magyar vendégszeretetet is.
Az országos tanácskozáson a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Cursillós Közösségéből a grémium tagjai és további négy munkatárs vett részt. Mellettük az egyházmegyéből nyolcan az Újfehértói Római Katolikus Egyházközség plébániájáról kapcsolódott be az online megbeszélésbe Juhász Imre plébános vezetésével, míg egy-egy munkatárs Napkorról, illetve Kisvárdáról csatlakozott.
Forrás: Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye
Illusztráció: Cursillo.hu#egyházmegyék#előadás#lelkiségi mozgalmak#programok