A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Miért jó gyermekeinket ministrálásra bátorítani?

2021. július 8. (csütörtök) 15:34

Miért jó gyermekeinket ministrálásra bátorítani?

Istent ministránsként szolgálni csodálatos módja annak, hogy a gyermek növekedjen a hitben, a felelősségben, barátságban és más erényekben.

Meg vagyok győződve arról, hogy a hitre nevelésnek és a hit átadásának kisgyermekkorban kell megkezdődnie. Ha ennek módjáról kérdeznének, azt mondanám, a hit átadása az Isten társaságában és szolgálatában töltött idő által, mindennapi apró cselekedetekben történik. Ebben több tényező játszik szerepet, de van egy különösen értékes tevékenység, ami minden gyermek számára elérhető, és mindezen szempontokat magába foglalja. Ez a ministrálás.

Megjegyzem, mindannyian, akik gyermekkorunkban ministráltunk, nagy örömmel és hálával őrizzük életünknek ezt az időszakát. Ahogy az Úr mondta: " Hagyjátok..., hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek..." (Mk 10,14)

Tény, hogy a legnagyobb öröm a lélek számára, így a gyermeklélek számára is, úgy szolgálni, hogy semmit sem vár el cserébe. És örömünk még nagyobb lesz, ha magának Istennek szolgálunk az oltárnál, ahogyan az angyalok teszik a mennyben!

Szent Tarzicius, a ministránsok védőszentje, a 3. századi Rómában (a keresztényüldözés idején) szolgált 11 évesen akolitusként. Életében és halálában is példát adott a szolgálatról és az önfeláldozásról. Mártírhalált halt a Via Appián, amikor pogányok felfedezték, amint Krisztus Testét vitte a bebörtönzött keresztényeknek. Halálra kövezték, mert nem adta át az Eucharisztiát rejtő edényt, amit erőszakkal próbáltak kitekerni a kezéből, és amit valószínűleg meggyaláztak volna. (Erre azért nem kerülhetett sor, mert bár Tarziciusz meghalt, mégsem jutottak hozzá a legbecsesebb Szentséghez, mert csodálatos módon Tarzicius szívébe költözött. Bővebben itt.)

Miért bátorítsuk tehát gyermekeinket arra, hogy ministráljanak?

"Ez olyan, fontos feladat, ami lehetővé teszi, hogy különösen közel kerülj az Úrhoz, hogy igazi mély barátságban növekedj Vele. Őrizzétek féltékenyen ezt a barátságot szívetekben, mint Szent Tarzicius, és legyetek készek elkötelezni magatokat, harcolni és életeteket adni azért, hogy Jézus minden emberhez eljusson." (XVI. Benedek, 2010. augusztus 4. – XVI. Benedek pápa "Az Oltáriszentség felbecsülhetetlen értékű kincs" című katekézise a 2010. augusztus 4-i általános kihallgatáson.)

Nekünk, szülőknek gyermekeink nevelése gyakran nehéz feladat, nagy türelmet és kitartást igényel. Talán kevés szülő tűnődött el valaha is azon, hogy milyen erényekre tehet szert gyermeke a ministrálás révén.

Pedig lehet, hogy meglepő eredményre jutnánk, ha megfontolnánk a ministrálás lehetséges hozadékait gyermekeink személyes, lelki és kulturális formálódásában. Vajon te elgondolkodtál-e már azon, hogy melyek ezek a gyümölcsök?

A ministrálás gyümölcsei

1.    A ministrálás rendre, gondosságra és tartásra nevel. A gyermekek megtanulnak szeretettel szolgálni és a legapróbb részleteket is szépen elvégezni.

2.    Az oltárnál való szolgálat felelősségérzetre és pontosságra tanít. Már korán elsajátítják a jóra való érzéket és a szentmise iránti elkötelezettséget.

3.    Minden ministráns ügyessé és hatékonnyá válik. Ha probléma adódik vagy valami hiányzik szertartás közben, a ministráns a felelős azért, hogy ügyesen és gyorsan hárítsa el a felmerült nehézséget.

4.    A ministránsként való szolgálat fejleszti a gyerekek közötti közösséget. Megtanulják felosztani és elosztani a feladatokat. Az idősebbek tanítják és irányítják a fiatalabb ministránsokat.

5.    Az oltárnál való szolgálat bevezeti a gyerekeket a liturgiába és az egyház gazdag kultúrájába.

6.    A miseszolgálat segít növekedni a jámborságban (részvétel az imádságban) és a szilárdságban (fejleszti a fizikai és lelki elköteleződést).

7.    A ministrálás már fiatal kortól kezdve Isten szeretetére, tiszteletére és dicsőítésére tanít.

Ha gyermekeitek ministrálnak, segítsetek nekik, hogy büszkék legyenek arra, amit tesznek, és imádkozzatok értük. Segítsetek nekik, hogy apránként megtanulják cselekedeteiket imává alakítani és növekedjenek a hitben.

Végül szeretnék néhány szót szólni közvetlenül minden ministránshoz, aki ezt olvassa: Örömmel szolgáljatok az oltárnál, hogy közelebb kerüljetek Jézushoz! És adjatok hálát ezért a csodálatos szolgálatért, ami lehetővé teszi számotokra, hogy egészen fiatalon és a lehető legközelebbről lehessetek részesei a Legnagyobb Csodának, amelyben valami rendkívüli történik.