A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

SZOMBATHELY- OLADI PLÉBÁNIA Szombathely Márton Áron u 55. Tel.: +36/-30-619-5514

2022. december 10. (szombat) 22:09

GAUDETE! Örvendjetek, mert közel az Úr!


Advent 3. vasárnapja az öröm vasárnapja. A Gaudete vasárnap a latin Örvendjetek [az Úrban] kezdetű, Pál apostol szavait idéző introitusról kapta a nevét.

"Örüljetek az Úrban mindig! Újra mondom: Örüljetek! Ismerje meg mindenki a ti szelídségeteket! Az Úr közel van! Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók, hanem minden helyzetben hálaadással végzett imádságban és könyörgésben terjesszétek a kéréseiteket Isten elé!" (Fil 4,4–6)

Ez a vasárnap az öröm vasárnapja, advent második felének kezdete. A liturgia színe a lila helyett a rózsaszín: a közeledő karácsony miatt a hátralévő napok alaphangja az öröm.

* * *

December 17-e (idén az öröm vasárnapját követő szombat) advent utolsó hetének kezdete. E hét liturgiájában szerepelnek az Ó-antifónák (mindegyik az "Ó!" felkiáltással kezdődik), melyek Jézust azon a hét néven szólítják, melyeket az Ószövetség adott a jövendő Messiásnak: Bölcsesség, Adonai, Jessze gyökere, Dávid kulcsa, Napkelet, Népek királya, Emmanuel.

A Veni, veni Emmanuel (Ó jöjj, ó jöjj, Emmanuel) ének ezeknek az Ó-antifónáknak a versbeszedése. A 17. századi francia dallamot Kodály Zoltán is feldolgozta.