A weboldal helyes működéséhez engedélyezze böngészőjében a javascriptet!

Karitász

caritas-hungaricaA SZOMBATHELY-OLADI KARITÁSZ CSOPORT AZ OLADI LAKÓTELEP és OLADI VÁROSRÉSZEIT FOGLALJA MAGÁBA

A FATIMAI SZÜZ TISZTELETÉRE és BOLDOG – BATTHYÁNY STRATTMANN LÁSZLÓ EMLÉKÉRE ÉPÜLT TEMPLOM ---- OLAD SZENTHÁROMSÁG TEMPLOM

Plébániánk karitász csoportja 2007. szeptember 17.-én alakult meg, 22 fővel. Az ünnepi szentmisét követő alakuló ülésen az Egyházmegyei Karitász részéről Tuczainé Régvári Marietta és Győrvári Edit néni bemutatták a szervezet munkáját, segítséget, bátorítást adtak a szolgálat elindításához.

Nagy lelkesedéssel kezdtünk meg a munkát. Havi rendszerességgel találkoztunk és meg beszéltük a tennivalókat. Fő feladatunk a nagycsaládosok, egyedül állok, és idős emberek segítése.

Csoportunk első tevékenysége a karácsonyi vásár megszervezése volt. Jó állapotú játékokat,ruhákat gyűjtöttünk .A vásár nagy sikert aratott az idősebbek és a gyerekek körébe egyaránt. Önkéntes adományokat fogadtunk, amiből a rászoruló nagycsaládosoknak csomagokat készítettünk.

Bekapcsolódtunk a kenyér, pékáru osztásba és az EU élelmiszer programba, ahol 67 családnak tudtunk segítséget nyújtani. A Karitász központból 150.000 forint értékű beiskolázási segélyt kaptunk, amit 15 nagycsaládosnak osztottunk ki. Csatlakoztunk az Egyházmegyei Karitász által szervezetgyűjtéshez, ami az árvízkárosultak megsegítésére irányult. Segítettünk a Stuttgarti zarándokok fogadásába. Karácsony előtt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett tartós élelmiszergyűjtésben a plébánia karitász csoportja is részt vett . A plébániánk számára kijelölt áruház előtt megfelelő idő- beosztással gyűjtöttük az élelmiszeradományokat. A segíteni szándékozó embereknek köszönhető ,hogy nagyobb mennyiségű adomány gyűlt össze A templomba kihelyezet Szent Márton kosárban bőven hozták adományaikat a nagylelkű hívek, amit a nagycsaládosoknak osztottunk szét . Az adományok kiosztásakor minden rászoruló családot meghívtunk és egy kis karácsonyi műsorra, közös énekléssel segítünk ráhangolódni e szép ünnepre. Húsvétkor Gaál Sándor Atya segítségével 20 nagycsaládosnak tudtunk nagyobb mennyiségű élelmiszert szétosztani . A gyerekekkel és szülőkkel közösen keresztutat imádkozunk . Az év minden napján nyitottak vagyunk arra, hogy a legkülönbözőbb problémákban is segítsünk. A hirtelen keletkezett krízis problémákat is segítünk megoldani, akár élelmiszercsomaggal, akár az élethelyzetnek megfelelő ügyintézéssel. Több alkalommal találkozunk a kilakoltatás, vagy éppen a hajléktalanná válás szomorú esetével.

Egy munkatársunk beteglátogató képzésen vett részt és lelki ismeretesen végzi ezt a szép feladatot. Rendszeresen felkeresi a szombathelyi Markusovszky Kórházat, és segíti, bátorítja a betegeket. Különösen is azokat, akiknek nincs hozzátartozójuk. Önkénteseink rendszeresen látogatják az egyedül álló idős embereket. A karitász csoport a plébánia élő közössége legyen, ezért elengedhetetlen a közösség lelki épülése Az önkéntesek rendszeresen részt vesznek szentmisén ,szentségimádáson, és nagyböjti keresztúti áhitatoságon. A karitász szervezésével nyugdíjas csoport működik, ahol 10-12 idős ember jön össze havonta. Az összejövetelek programja,

Imádság, vetítés, éneklés és kötetlen beszélgetés. Külön köszönjük a sok segítséget Gaál Sándor Atyának, aki nem csak anyagilag, lelkileg is segít bennünket.

Köszönet és hála azért, hogy az Úr meghívott bennünket a szegények szolgálatára.

"Senkit se eresszetek útjára, úgy hogy, jobbá és boldogabbá ne tegyétek"

(Calcuttai Teréz Anya)

     Hegyi Sándorné

Karitászvezető